Nu toate bucătăriile arată la fel, știm foarte bine acest lucru. În schimb, există numeroase soluții pentru amenajarea acestora, încât nu ar trebui să ne facem griji de dimensiunile sau forma lor.

Care sunt principalele elemente de care trebuie să ți cont în amenajarea bucătăriei tale?

  • Mobilierul – cât mai practic și potrivit spațiului pe care îl ai la dispoziție.
  • Aparatele electrocasnice
  • Iluminatul
  • Gresia și faianța
  • Decorațiuni și culori

În procesul de alegere a mobilierului de bucătărie, foarte importante sunt spațiile de depozitare. Bucătăria, în general, deține foarte multe obiecte. Indiferent că vorbim de ingrediente pentru gătit sau instrumente utile în acest proces, ele trebuiesc organizate eficient, astfel încât aspectul final să ofere confort, atât din punct de vedere vizual, cât și a spațiului de desfășurare.

Tot la acest capitol, este foarte important blatul de lucru. În funcție de preferințe și stilul pe care îl alegi pentru amenajare, acesta poate fi din granit, din marmură, din beton, laminat ori din lemn masiv, fiecare venind cu avantajele și dezavantajele sale.

Atunci când vorbim despre alegerea aparatelor electrocasnice, sunt mai multe criterii de care poți ține cont. De exemplu, pentru o bucătărie de vară, este indicată plita electrică, iar pentru o bucătărie la bloc, poți alege o plită pe gaz sau clasicul aragaz. De asemenea, foarte importantă este alegerea hotei.

În ceea ce privește gresia și faianța, aceasta trebuie să se îmbine perfect cu mobila aleasă ( sau invers ) și depinde de stilul bucătăriei pe care îl alegi. Dacă aducem în discuție o bucătărie în stil rustic, faianța în stil mozaic arată foarte bine.

Un alt lucru care nu trebuie scăpat din vedere este iluminatul. Dacă bucătăria beneficiază de o lumină naturală, este ideal ( aceasta întotdeauna va oferi aspectul unei încăperi mai spațioase ). Dacă acest lucru nu este posibil, noi recomandăm corpuri de iluminat suspendate deasupra insulei din bucătărie, cu lumină caldă.

În schimb, în ceea ce privește decorarea, fiecare o realizează după bunul plac, reprezentând, poate, aprenta ta personală asupra aspectului vizual al spațiului. Ca un mic sfat, obiectele de decor în culori deschise oferă impresia unui spațiu mai mare, deschis. De altfel, dacă bucătăria ta este destul de mare, poți alege și obiectele de decor mai închise, pentru un plus de culoare oferit încăperii.