Știm cu toții, baia este, poate, încăperea renovată cel mai rar din locuința noastră.  De aceea, atunci când planificăm ajustarea acesteia, sunt câteva lucruri de care ar fi bine să ținem cont  pentru a avea o baie funcțională și estetică pentru mult timp.

1. Aranjarea corectă a obiectelor sanitare

Poate că la prima vedere sună simplu și banal, dar acesta este un pas foarte important atunci când renovezi baia. În procesul de planificare și întocmire a listei de cumpărături, trebuie avută în vedere atât alegerea corectă a mobilierului, cât și măsurarea spațiului pe care îl avem la dispoziție.

2. Pune nevoile practice înaintea trendului

Nu este nimic greșit în a urma trendurile, dar trebuie să ne gândim la faptul că vom folosi acea cameră de mai multe ori pe zi, iar utilitatea ei este mult mai importantă decât partea estetică. De asemenea, trendurile se schimbă de la an la an, iar noi cu siguranță nu vom reface design-ul băii de fiecare dată, nu?

3. Alegerea materialelor corespunzătoare fiecărei zone în parte

Nu toate materialele sunt ideale de montat în această încăpere. Luând în considerare faptul că în interiorul ei va fi cel mai adesea umiditate foarte mare, iar pentru curățarea ei se vor folosi substanțe destul de puternice, roca naturală, spre exemplu, nu este cea mai bună alegere, deși, trebuie să recunoaștem, arată foarte bine.

4. Luminile sunt la fel de importante

Lumina este cu atât mai importantă în situațiile în care baia nu dispune de nici o sursă de lumină naturală. Tendința oamenilor de a lăsa iluminatul spre finalul proiectului este una greșită. Acesta trebuie gândit de la început, pentru a avea o idee despre cum vom aranja lucrurile în camera de baie.

În cazul unui machiaj, spre exemplu, o lumină montată desupra oglinzii ( ceea ce se întâlnește cel mai frecvent ) sau cea montată în dreptul chiuvetei, vor crea niște umbre pe față din cauza cărora machiajul nu va fi cel dorit.

5. Ventilația

Este clar că o aerisrea slabă poate avea efecte negative asupra băii, chiar după un timp scurt de utilizare. În cazul în care baia nu dispune de o ventilație naturală ( care ar fi, de altfel, cea mai indicată ), ventilația articifială este un must – have ce nu trebuie scăpat din vedere. Un sistem de ventilație performant va elimina din grijă lupta cu igrasia.

6. Spațiul de depozitare

În momentul în care plănuim spațiul de depozitare din baie, trebuie avute în vedere câteva criterii, cel mai important fiind  numărul de persoane care vor folosi camera de baie respectivă. Este clar că pentru o persoană care locuiește singură, spațiul de depozitare nu trebuie să fie foarte mare, în comparație cu o baie folosită de o familie cu doi copii, de exemplu. De asemenea, spațiul de depozitare este foarte important și pentru a menține în permanență ordinea în încăpere. Cu siguranță, atunci când spațiile sunt foarte mici, lucrurile tind să pară înghesuite și neordonate.